Уникално издание на официалната история на Ордена на рицарите тамплиери беше представено днес на третата международна среща на Ордена, информира БНТ.

Автор на книгата е Лео Тис - официалният архивар на Ордена на рицарите тамплиери. Пред тамлиери от Австрия, Сърбия и Гърция беше обявена и дарителската дейност на българските рицарите.

Орденът е създаден през 1118 година като орден от воини-монаси. Не е подчинен на светските и църковните власти, а лично на папата. Главната им цел - да закрилят християните.

С годините тамплиерите натрупват богатства, защото охраняват главните пътища на Светите зами. Разгромът идва на 13 октомври, петък, 1307 година. По нареждане на крал Филип Хубави всички таплиери са арестувани, а имотите им - конфискувани.

И досега се носят легенди къде са скрити несметните им съкровища.

Самият Велик Архивар на тамплиерите Лео Тис казал за БНТ след представянето на книгата си, че знае седем места в Европа, където може да бъде намерено съкровището.

Днес последователите на тогавашните рицари се занимават с благотворителност. За тази година българските рицари са дали 100 000 лева за социални дейности. Предвижда се построяването на Дом за стари хора в Каварна, който ще струва около 5-6 млн. лева.