10 любопитни исторически факти

Древен Рим1. Римляните са поставяли азбест на парчетата  плат за ежедневна употреба – като например хавлии, кърпи, покривки за маса и т.н. Но Плиний Стари забелязал, че робите, които приготвят  минералът за платовете често страдат от белодробни заболявания.

2. В Древен Египет сърцето се смятало за източник на интелигентността, а не мозъкът. Египтяните мислели, че мозъкът е просто орган в човешкия организъм, без никаква специална функция. Поради тази причина те  го премахвали от главата по време на балсамиране на труповете и го изхвърляли, докато към сърцето се отнасяли със специално внимание.

3. По време на чумната епидемия през Средновековието, някои лекари   носели примитивна форма на костюми, които да ги предпазват от болестта. Маската включвала червени лещи от стъкло, които се смятало, че ги защитават от злото. Клюнът често бил запълван със силно ароматни билки и подправки,за да надвие заразеният въздух, което също се възприемало като начин за разнасяне на заразата.

маска срещу чума

4. За последните 3500 г. е изчислено, че света има общо 230 години, в които не е водена нито една битка.

5. Най-продаваната книга през 15 век е била еротичната книга,наречена „Приказка за двама влюбени“, която дори е известна и днес. Авторът на книгата е  Енеас Силвиус Пиколомини, който царувал от  1458 – 1464.

6. В Древен Египет котките били смятани за свещени същества. Когато домашна котка умряла, цялото семейство бръснело веждите си и оставало  в траур, докато не пораснат отново.

7. Княжество Андора обявява война на Германия през Първата световна война, но реално не взема участие в боевете. Тя остава в официално положение на война до 1957 г., тъй като не е включена във Версайския мирен договор.

8. Като тонизиращо лекарство в Древен Рим хората пиели смес от вино и тор от диви прасета.

9.  През 1904 г. чаените торбички  били  създадени съвсем случайно. Тяхният създател Томас Съливан (търговец на чай) решава, че ще бъде доста  по-евтино да изпраща малки проби на потенциални клиенти в копринени торбички, отколкото в кутии. Получателите погрешно смятали, че трябва да ги потопят в горещата вода и скоро Съливан бил затрупан с поръчки за неговите „чаени пакетчета“.

10. В миналото в Рим е имало хора, които били специалисти в епилацията на подмишниците. Някъде от 1 век сл.Хр. римските аристократи, които се интересували от мода, премахвали окосмяването от цялото си  тяло. Изискванията за  професията били пинсети, силна ръка и способност за справяне с болката на клиента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *