🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Комунистическият период най-накрая влиза в учебниците по история

"Народен съд", "репресивен апарат", "експроприация", "насилствено коопериране" и "горяни" са само някои от думите, чието значение ще бъде изучавано от десетокласниците

Три десетилетия бяха нужни за българската образователна система за да влезне изучаването на комунистическия период в учебниците.
Три десетилетия бяха нужни за българската образователна система за да влезне изучаването на комунистическия период в учебниците.
Три десетилетия бяха нужни за българската образователна система за да влезне изучаването на комунистическия период в учебниците.    ©  Красимир Юскеселиев
Три десетилетия бяха нужни за българската образователна система за да влезне изучаването на комунистическия период в учебниците.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След близо три десетилетия неуспешна битка комунизмът да влезе в учебните програми за първи път през следващата учебна година десетокласниците ще изучават и комунистическия период в българската история. В понеделник Министерството на образованието публикува новите учебни програми за X клас, от които става ясно, че по история ще се изучава цялата българска история - от древността до наши дни, включително и периодът между Втората световна война и 1989 г., когато България се оказва в "съветската сфера на влияние".

Какво ще се изучава

Учениците ще бъдат запознати с ролята на СССР в налагането на комунистическия режим в страната, както и насилствения период на т.нар. Народен съд след 9 септември 1944 година. Ще се изучава с примери какво представляват тоталитарната държава, авторитарният режим, както и икономическите последици от централизираната планова икономика. За първи път учениците ще учат и за "създаването на система от привилегии". Не е пропусната ролята на горяните, както и политиката на Българската комунистическа партия към българите в Пиринска Македония. Освен примери на дисидентски прояви в България в новите учебници ще бъдат описвани и "причините за технологичното изоставане на България спрямо Запада".

Отне време

През последните 28 години учебниците по история включваха съвсем кратко описание на комунистическия режим, като въпреки силния натиск на множество инициативи и правителства противопоставянето от страна на чиновници и историци се оказваше непреодолима преграда.

Новите учебни програми предстои да влязат в сила от учебната 2019-2020 година, като в следващата една година ще трябва промените от учебните програми да получат отражение и в учебниците.

Периодът след 1989 година също е включен в учебните програми по история, като ще трябва да бъдат описани усилията за изграждане на демократични институции, преходът към пазарна икономика, както и усилията на страната за членство в ЕС и НАТО.

Ключови думи, чието значение вече ще се изучава по новите програми

- съветизация

- комунизъм

- диктатура на пролетариата

- Народен съд

- репресивен апарат

- трудововъзпитателни общежития (лагери)

- горяни

- възродителен процес

- експроприация

- социалистическа индустриализация

- насилствено коопериране

- изселване
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Първо - смятам, че сегашния период е изключително подходящо време за въвеждане на този материал. Не мисля, че сме закъснели сериозно. Все пак за безпристрастното съдене на историята се иска време.

    Нека да се каже, че комунистическия период беше покрит в учебниците и досега, но подчертано неутрално. Като цяло мисля, че сега се вкарва по-справедлива трактовка.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Късно, мноооого късно. Заметоха следите...

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    По добре късно - отколкото никога..

    Нищо не пречи да се вкарат в плановете и Луканов, Виденов, Мултигруп, Беров, Семерджиев, ДПС, СИК, ВИС, мутрите и чалгата..
    Ой тигре тигре...

    Нередност?
Нов коментар